Tahtotila Wellness

Tsuippadui.

Minulla on ollut sellainen ongelma, että en ole ehtinyt oikein seuraamaan kunnolla mitä näennäisen terveyden kentällä tapahtuu, koska olen touhunnut niin paljon muiden duunien parissa. Osin siitä syystä tämäkin blogi on päivittynyt helevetin hitaasti, vaikka tarve olisi varmasti ollut riipiä saagaa kasaan jo monta kertaa.

Nyt ovat kuun asento ja gluteenittomat planeetat vissiin sen verran taas konjunktiossa, että on alkanut puskea mitä ihmeellisempää valmennusta ja viritystä vähän sieltä ja täältä. Ei voi enää katsoa vain vieressä kun kansalaisilta viedään rahat omituisilla ohjeilla, vaan pakko alkaa vähän taas kyseenalaistamaan isommalla kädellä.

Eli.

Vastaan tuli Minna Nurmi ja Tahtotila Wellness. Hän kirjoittaa julkisesti blogia, kritisoi ravintoasioita ja väittää, että hänen valmennuksensa pohjautuu tieteeseen. Hetken aikaa hänen sivuaan selattuani tajusin, että minähän olen tämän naishenkilön kanssa vääntänyt joskus aikaisemminkin ja kysellyt vähän perusteluja hänen omituisille väitteilleen. Muistaakseni vastaus oli tasoa netissä kyllä kerrotaan, jos ei ymmärrä niin sitten ei ja värähtely.

Selevä.

Tiedätte kuitenkin mitä se meinaa, jos törmään väitteeseen jossa tieteellä perusteellaan Ankkalinnan tarinoita. Joudun avautumaan ja kyseenalaistamaan. En tosin oikein tiedä tässä tapauksessa mistä aloittaisin, kun koko sivusto on niin täynnä mitä ihmeellisintä diipaa. No, aloitetaan jostain.

”Kasvisruuan tarkoitus on myös eheyttää ja ravita meitä syvemmällä tasolla. Tarkoitus on syödä kasviksia ja hedelmiä, ei korvikkeita.”

Mikähän tämä syvempi taso mahtaa noin tieteen näkökulmasta olla?

”Kasvisruokaan pätee ihan omat sääntönsä mikäli haluaa korkeampaa hyvinvointia.”

Ahaa. Mitä nämä säännöt ovat ja kuka ne on keksinyt?

”Elin kolme vuotta proteiiniuskonnossa. Alussa eliminoin viljat ja suurimmat hiilihydraatit (myös hedelmät) sekä lisäsin rasvoja. Siitä ravinto-opiskelujeni sekä tietoni lisääntymisen myötä siivosin ruokaani poistamalla kaikki maitotuotteet (myös vuohen- ja lampaanmaidot sekä voit), lisäämällä kasviksia ja lisäravinteita.”

Opiskelit ravitsemusta ja väität tietosi lisääntyneen, mutta silti siirryit ravintopsykologian perusajatusten vastaisesti enemmän ja enemmän kohti ääripäätä pitäen tätä normaalina?

”Sitten kun keho ilmoitti, että tarvitaan hiilihydraatteja, siirryin paleomaiseen ruokailuun. Otin mukaan bataattia sekä kvinoaa.”

Miten paleomainen ruokailu liittyy hiilihydraattien saantiin?

”Yliherkkyyksiä syntyi koko ajan lisää ja karsein jatkuvasti ruokia. Tämä alkoi olemaan aika stressaavaa jo. Huomasin myös, että keho ei parane kokonaan vuosien takaisesta stressistä vaikka olin pitänyt itsestäni hyvää huolta jo pitkään.”

Miten totesit nämä yliherkkyydet ja erottelit ne ruoan murehtimisesta johtuneen stressin aiheuttamista psykosomaattisista oireista?

”Kasvoista puuttui hehku ja rypyt ja juonteet lisääntyivät. Ikää tuli 35 niin silloin se alkaa näkymään. Se miten ruoka vaikuttaa kauneuteen. Alle 35 kun usein voi syödä mitä ja miten vain eikä se vielä näy kasvoissa.”

Mikä on tämä taikaluku 35 ja mihin se perustuu? Kropassa ei ole olemassa mitään vuosilukugeneraattoria, joka kelaa että kas vain, tänään pitää alkaa näyttämään että nyt alkaa pizza näkyä.

”Aikuisiän akneni pelasti minut. Se kun pakotti minut etsimään vastausta. Löytyi puhdistava kasvisruoka ja ymmärsin kuinka monella tapaa olin rääkännyt elimistöäni syömällä eläinproteiineja monta kertaa päivässä. Ymmärsin kuinka tärkeää ihon ja yleisen eheytymisen kannalta on puhdistaa elimistöä joka päivä.”

Eli toisin sanoen vähensit stressaamista ja tällähän ei ole vahingossakaan mitään tekemistä sen ihon kunnon kanssa?

”Jätin kertaheitolla ruokavaliostani pois kaikki eläinkunnan tuotteet ja otin tilalle paljon puhdistavia ja ravinteikkaita hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia. Lopetin joka-aamuisen rasvakahvini ja aloitin aamuni puhdistavalla sitruunavedellä. Jatkoin aamua Kaunistavalla ja puhdistavalla Vihreän Voima smoothiella. Söin hedelmiä ja ruuansulatusta kunnioittaen koostettuja kasvisaterioita.”

Eli jätit yhtä aikaa pois rasvakahvin ja eläinkunnan tuotteet, mutta samaan aikaan lisäsit asioita. Miten voit siis tietää aiheutuiko muutos asioiden pois jättämisestä vai muiden asioiden lisäämisestä?

”Kaunistava Kasvisruoka on parantanut akneni, elävöittänyt kilpirauhaseni, rauhoittanut vatsani, antanut aivan uudenlaista energiaa keholleni sekä eheyttänyt sieluani ja puhdistanut mieltäni. Kaunistava Kasvisruoka on antanut minulle viisauden ruuan suhteen, sellaisen viisauden jota ei valmentajien oppaista lueta.”

Miten kilpirauhanen elävöitetään ja miten sitä mitataan? Mistä voin tietää onko omani jo kuolemassa?

”Mikään niistä ei ole eheyttänyt minua kuten Kaunistava Kasvisruoka. Parasta tässä on se, että vaikka tämä onkin omaa kokemuspohjaani niin tämä kaikki pohjautuu myös tieteeseen.”

No vitut perustuu. Yhtään tieteellistä linkkiä ei sivuiltasi löydy väitteitäsi tukemaan.

”Runsaan kasvisten ja hedelmien syönnin on todettu monin tavoin terveyttä edistäväksi.”

Totta.

”Eläinperäisten ruokien ja rasvojen minimoinnin tiedetään olevan sokeriaineenvaihdunnalle hyväksi.”

Ketkä tietävät? Sinä, Ransu ja Eno-Elmeri?

”Rasva pilaa sinun sokeriaineenvaihduntasi, ei sokeri. Enemmän tästä kirjoitan kirjassa mutta oletko ajatellut, että tämän päivän hyviin rasvoihin pohjautuvat dieetit saattavatkin mennä metsään pahasti?”

En, koska ihminen tarvitsee rasvaa jo ihan fysiologisesti solukalvolle jotta elinjärjestelmä voi toimia tasapainoisesti.

”Saatat ajatella, että miksi maksaisit kasvisruokaresepteistä jotain koska niitä saa verkosta etsimällä ihan ilmaiseksikin. Minä haluan muistuttaa, että nämä eivät ole tavallisia kasvisruokareseptejä. Nämä ovat Kaunistavia kasvisruokareseptejä sekä sitä ideologiaa.”

Wut? Tylypahkassako nämä reseptit ovat käyneet taikapölyä hakemassa? Miksi ideologiasta pitäisi maksaa? Voin syödä porkkanaa ja lukea vaikka Ranskan vallankumoudesta ihan ilmaiseksikin.

”Tämä ei ole tavanomaista kasvisruokailua. Tämä on korkeampaa tasoa siitä ja siksi sinä et ole vielä kuullut tätä muualta.”

Oh boes. Miten korkealla tämä taso on? Siihen on syynsä miksi en ole kuullut tätä muualta ja se on se, etten hengaa psykiatrisella osastolla.

Huoh.

”Kaunistavan Ruuan ideologia on ainutlaatuinen. Minä olen ainoa Suomessa joka osaa opettaa tämän asian tällä tavoin ja tietää mihin se pohjautuu. Minä olen ainut hyvinvointivalmentaja joka on valmentanut tällä ideologialla ihmisiä ja vastannut satojen kysymyksiin auttaen heitä eteenpäin.”

Minä, minä ja minä. Totta kai se on ainutlaatuinen, kuten tuhat muuta ”ainutlaatuista” valmennusta joita erilaiset valmentajat tarjoavat. Kaiken tämän edellä mainitun valossa on hassua, että kirjoitat toisaalla blogissasi, että ”Siihen on syy miksi pelkkään omaan kokemuspohjaan ei voi pohjata terveysjuttuja. Pelkkään omaan oloon ei voi luottaa.”

Tämä on nyt vähän ristiriidassa sen suhteen mitä kirjoitat aikaisemmin. Onneksi tajuat sen itsekin, ja lisäät että ”Tämä voi nyt kuulostaa ristiriitaiselta koska minähän peräänkuulutan oman kehon kuuntelua todella paljon. Tässä on kuitenkin ero. Minä tiedän kaiken sen tieteen ja biologian mitä siellä takana on. Minä en mene pelkällä mutu-tuntumalla.”

Anteeksi, mutta mikä jumalan sormi sinua on koskettanut, kun kuvittelet että kognitiiviset vinoumat eivät koskisi sinua? Dunning-Kruger on erittäin vahva tässä. Näiden sivujen perusteella sinä et menekään muulla kuin mutu-tuntumalla, koska mitään järkiperusteita tai tieteellisiä todisteita et ole yhdenkään väitteen yhteydessä antanut.

”Minä en usko tähän pätkääkään. En tiedä onko tämä uskon asia mutta rasva on rasvaa, oli se sitten blendattua tai ei. Mielestäni tämä on juurikin elimistömme aliarvioimista.”

Et usko, etkä tiedä ja olet jotain mieltä, eli – tadaa – menet mutu-tuntumalla.

Kirjoitat muuten samassa postauksessa myös haluavasi ihmisten ymmärtävän, että kaikki tieto mitä jaetaan ei ole pätevää. No eihän se olekaan, jos itsekin jaat tietona ihan mitä sattuu.

”Kauneus lähtee sisältäpäin. Elimistöömme kertyy patogeenejä (taudinaiheuttajia), toksiineja ja raskasmetalleja joka päivä. Niistä kuten joistakin ravinnollisista syistä johtuen maksamme väsyy eikä se kykene enää puhdistamaan elimistöämme tehokkaasti.

Patogeenit, toksiinit sekä raskasmetallit kerääntyvät elimistöömme ja aiheuttavat erilaisia oireita kuten iho-ongelmia, suolistosairauksia, kilpirauhasongelmia, neurologisia ongelmia sekä väsymystä ja PMS-oireita.”

En edes yritä vastata tähän. Koko sivusto on niin täynnä fysiologisia virheitä, että menisi viikko korjata niitä väitteitä. Lukekaa mieluummin suoraan minun ja Pauli Ohukaisen kirjoittama detoxikologiaa -sarja, osat 1, 1.5 ja 2.

Kun nyt sitä tiedettä halutaan korostaa, niin poimin tähän jotain satunnaisia väittämiä sivustolta.

”Kahvi kuivattaa elimistöä valtavasti. Parhaiten sitä kuvaa ajatus siitä, että kahvi suorastaan imee elämän sinusta. Me olemme suurimmaksi osaksi vettä. Meidän solumme ja elimistömme huutaa nesteytystä. Moni hyvinvointiongelma on oikeastaan sitä, että me olemme kroonisesti kuivia. (ärsyyntyminen, päänsärky, monet iho-ongelmat, huimaus, aivosumu).”

Miten niin kroonisesti kuivia? Elimistön vesitasapainon säätely on hyvin tarkkaa ja jo prosentin vaje aiheuttaa selvää janoa ja suorituskyvyn laskun. Esität sellaisen väitteen mikä ei voi pitää paikkaansa. Kahvi itsessään ei muuten kuivata yhtään mitään, vaan se on kofeiini joka toimii diureettina.

”Diureetti ei siis tässä kohdin ole hyvä asia. Sinä et kevenny niin sanotuista ylimääräisistä nesteistä kahvin avulla. Aiheutat itsellesi vain lisää kuivuutta jota elimistösi saattaa hyvinkin kompensoida turvotuksella.”

Kahvi itse asiassa voi toimia jopa nesteyttäjänä, koska se pitää sisällään niin paljon nestettä. Vaikka kofeiini itsessään onkin diureetti, niin kahvin kuivattava vaikutus on myytti.

” Kahvi vilkastuttaa suolen toimintaa. Toiset kokevat tämän hyvänä asiana. Ja rasvakahvi tekee tämän hyvinkin tehokkaasti. Kahvin ja rasvan yhteisvaikutus on hyvin suolta vilkastuttavaa. Joten suoli tyhjenee taatusti. Moni saa tästä helpotusta. Mutta. Mikäli suoli tyhjenee liian nopeasti, ennen kuin se on siihen valmis, saattaa käydä niin, että syömäsi ravinteet valuvat hukkaan. Ne eivät koskaan ehdi imeytymään kunnolla. Tässä on syy miksi Kaunistava ideologia ei suosi jälkiruokakahveja. ”

No vähän niin kuin väärin. Kahvi vilkastuttaa kyllä suolen toimintaa, mutta kyse on paksusuolesta. Ravinteet imeytyvät ohutsuolesta jo ennen kuin kofeiini on päräyttänyt paksusuolen sykkimään.

” Kofeiinia ei varastoida elimistöön vaan se käsitellään pois. Käsittely tapahtuu maksassa. Tämä rasittaa automaattisesti maksaa, teetättää sillä töitä paljon.”

Se on maksan työ. Se ei rasitu siitä mitä sen kuuluukin tehdä. Kofeiinille on maksassa oma, jaettu sytokromi joka metaboloi sen sukkelasti kuten pitääkin.

”Kokeile myös lakritsiteetä. Laita mukaan puristettua sitruunan mehua ja nauti sitä. Lakritsinjuuri tukee lisämunuaisiasi jotka ovat väsyneet jatkuvasta stimulanttien saannista. Huomaa, että tämä on eri asia kuin aktivointi. Eli moni ruoka aktivoi ja lisää lisämunuaisten toimintaa. Lakritsinjuuri tukee lisämunuaisia. Eli se auttaa niitä jaksamaan. Se ei pelkästään stimuloi vaan tukee. Nekin ovat kaksi eri asiaa.”

Lakritsinjuuri hajotetaan elimistössä nopeasti hieman eri muotoon, koska sen biologinen hyötyosuus on huono. Tämän jälkeen se viedään metaboloitavaksi – wait for it – maksaan! Mutta tämä nyt ei sitten vissin rasita maksaa koska taikuus ja ihana pumpsipum.

Huoh. Tämän siitä saa kun ”ei mutuile” vaan ”luottaa tieteeseen”. No, tämähän ei tästä kevyemmäksi ainakaan muutu.

”Verensokerin nousuun syypäänä ei ole sokeri vaan rasva. Rasvan takia sokeri ei pääse soluihin ja jää verenkiertoon. Tiedän. Joku sanoo nyt, että tämä on vanhaa tietoa ja uusi oikea tieto kertoo, että sokeri aiheuttaa verensokerin nousun eikä rasva.”

Mitä? About kaikki ravintoaineet nostavat verensokeria, mutta eri tavalla. Myös eri rasvahappojen välillä on verensokerin nousun suhteen eroja, joten ei voida sanoa että rasva nostaa. Tämän lisäksi eri ihmiset reagoivat eri tavalla eri ruoka-aineisiin ja niiden sisältämiin makrojakaumiin, joten on täysin posketonta väittää absoluuttisesti että tietty makroravinne nostaa tai on nostamatta verensokeria.

”Tämä on puhdasta biologiaa jonka tiede todistaa. Siksi meille on syntynyt niin sanottu vähärasvainen ruokakulttuuri. Ja muistutan vielä, että glukoosi on meille ensisijaista energianlähdettä. Meidän elimistömme käy sokerilla! Kaikki muu on aina toissijaista.”

No ei se ihan niin mene, kyllä elimistö käy ilman sokeriakin. Elimistössä on käytännössä aina rinnakkaisia aineenvaihduntareittejä meneillään. Tutustu nyt vaikka ensin asetyylikoentsyymi-A:n toimintaan suhteessa sitruunahappokiertoon.

”Mikäli olet syönyt rasvapitoisesti (kaikki eläinperäinen mukaan lukien) ja lisäät sitten hedelmiä, saattaa verensokerisi nousta. Sinun pitää antaa aina hieman aikaa muutokselle ja elimistön puhdistumiselle liiallisesta rasvasta.”

Elimistön puhdistumiselle liiallisesta rasvasta? Miten se ”liiallinen rasva” sieltä adiposyyteista (tieteellinen termi, ooh) poistuu hedelmiä syömällä? Ja meinaatko ettei verensokeri nouse hedelmillä jos ei ole syönyt rasvapitoisesti?

”Ihan vain sanon, 2 tyypin diabetes on maksaongelma. 1 tyypin diabetes on patogeeniongelma. Molempiin siis Kaunistava Detox jotta hoidetaan ongelmaa sieltä missä se syntyy eikä vain oiretta.”

Wait, what? Metabolinen oireyhtymä on sitten varmaan tuki- ja liikuntaelinongelma, ylipaino mielenterveysongelma ja kilpirauhasen vajaatoiminta oikeasti erektiohäiriö. Kaunistava Detox kyllä varmasti auttaa niihinkin, en epäile yhtään.

Minna olet myös alla olevalla videolla sitä mieltä, lihasten kasvattamiseen ei tarvita proteiineja vaan sokeria. Olet siis aidosti sitä mieltä, että ihmisen voima tulee kaloreista, ei proteiineista ja jos nyt oikein käsitin, niin suosittelet välttelemään proteiineja koska ihminen on lobattu niitä syömään.

Just.

Tässä kohtaa viimeistään on selvää, että olet ihan kujalla. Jos olisit terveysalan ammattihenkilö, sinulta olisi varmaan viety jo luvat. Alla olevalla videolla laitat kyllä uusimman tieteen vastaisesti fysiologiaa sen verran uusiksi, että ihmettelen miksi et ole jo käynyt Nobelia hakemassa. Tosin en tiedä jaetaanko niitä siinä ulottuvuudessa missä asut.

Jos video poistetaan, niin otan tähän nyt muutaman lainauksen alkaen kohdasta 26.00 ja vastaan niihin erikseen.

”Eihän se härkäkään syö pihviä. Ei se syö kanapihviä ollakseen vahva. Tai gorilla. Ne on ruohonsyöjiä molemmat, mutta silti ne ovat vahvoja.”

Voisiko mitenkään olla että gorillalla ja härällä on erilainen metabolia kuin ihmisellä? Voisiko? Gorilla vetää myös hyvin proteiinipitoisia hyönteisiä. Lisäksi gorilla vetää helposti parikymmentä kiloa sitä kasvisperäistä matskua päivässä ja kyllä siinä kuule alkaa jo proteiinia olla. Tai no, ettei jäisi arpomisen varaan, niin otetaanpa sitä paljon puhuttua tiedettä. Bambussa on 100 grammaa kohti nelisen grammaa aminohappoja, eli jos nyt oletetaan vaikka varovasti että keskivertogorilla vetää pari kiloa bambua päivässä, niin siinähän on jo 80 g aminohappoja pelkästään.

Proteiinit koostuvat siis aminohapoista jos et tiennyt. Yleensä tämä on aika itsestäänselvää, mutta en enää tiedä että millä leveleillä mennään.

”Et sä syö hiuksia vahvistaaksesi hiuksia…”

Mikä. Helevetin. Logiikka. Tämä. On. En mä syö kakkaakaan tuottaakseni uutta kakkaa.

”…niin sama juttu siinä proteiinissa, ei se oo se mistä se lihas on niinku tavallaan rakennettu. Et sä syö pihviä ollaksesi vahva.”

Tähän nyt voi kuka tahansa kaivaa fysiologian kirjan ja tutkia että mistä se lihassolu niinku tavallaan koostuu. Proteiinia tarvitaan lihaksen kehittymiseen ja ilman sitä mm. proteiinisynteesin käynnistyminen takkuaa.

”Tässähän on nämä kolme asiaa joita tarvitaan lihaksen kasvattamiseen, ja proteiinilla on todella, todella, todella, todella pieni osuus siinä asiassa.”

”Joo se on rakennusmateriaali tietyl tavalla, mutta ei me tehdä sillä runsaalla määrällä rakennusmateriaalia mitään, koska suurin osa siitä menee ensinnäkin hukkaan ja toisekseen jos sitä ei pystytä ottaa käyttöön.”

Hukkaan tai jos ei pystytä ottamaan käyttöön? Eikö tämä ole vähän niin kuin sama asia. Ja joo, tietyllä tavalla, iso osa elimistöstä perustuu jollain tavalla proteiinirakenteisiin.

”Kolme asia mitää tarvitaan lihaksen rakentamiseen, on sokeri, eli glukoosi, koska me tarvitaan sokeri että ravinteet menee soluihin. Tämä tiedetään, bodaripiireissä ja Pakkotoistolla, mene lukemaan, senhän takia on käytetty maltoa -”

Bodaripiireissä ja Pakkotoistolla! Mihin se sivustolla mainostamasi tiede jäi?! :D

”- blabhblahbla eli treenin jälkeen hiilihydraatit, insuliiniherkkyys on parempi jaadidaa, sokeria soluihin, eli sokerien avulla sä saat soluihin tavallaan sen treenin energian, mikä taas ei sitten ole se proteiini mikä siinä on. ”

Tiedepohjalta voisi kertoa vaikka GLUT4-reseptorista joka liittyy muun muassa insuliiniin ja verensokeriin. Mutta ei treeni tuota mitään energiaa, se kuluttaa sitä. Insuliiniherkkyys kyllä paranee ja lihaksen glykogeenivarastot täytetään treenin jälkeen, mutta samalla proteiinin soluunotto tehostuu koska sitä tarvitaan korjaamaan ne treenin lihassoluun aiheuttamat vauriot.

”Sen lisäksi toinen asia mitä tarvitaan on mineraalisuoloja, eli lihas tarvii mineraalisuoloja että se pystyy kehittymään. Sulla erittyy maitohappoa joka tuhoaa sitä lihassolua, niin hyvät mineraalisuolat poistaa sitä maitohappoa ja muita happoja, että se lihaksenrakennusmenetelmä ei esty sen takia.”

Äh. On olemassa sellainen fysiologinen mekanismi kuin Corin sykli, jonka avulla laktaatti kuljetetaan maksaan (iik) uudelleen käytettäväksi. Se laktaatti ei ole mikään kuona-aine vaan osa aineenvaihduntaa, ei se estä lihaksen rakentumista. Sitä voidaan käyttää energiaksi jopa suoraan sellaisenaan (esim. sydänsoluille).

”Kolmas asia. Jos haluat kasvattaa lihaksia, niin lihaksia pitää käyttää. Olen kuullut monta kertaa, että se syö proteiinia niin et menetä sitä lihasmassa, jos tulee vaikka treenitauko tai sairaus. Ei auta. Ei auta yhtään mitään vaikka tankkaisit kuinka paljon proteiinia. Jos sä tankkaan eläinproteiineja, niin saat riittävästi kaloreita jolloin ne kalorit siirtyy sulle lihasmassaksi. Mutta sen saman sä teet riittävällä määrällä kasvipro- kasvikaloreita. Et sä tarvii siihen sitä lihaa. Tai eläinproteiineja. Tai ylipäätään niitä proteiineja, vaan kaloreita.”

Kalorit lihasmassaksi. Toki lihaksia pitää käyttää, mutta täysin ilman proteiinia ne eivät saa riittävästi niitä välttämättömiä rakennuspalikoita. Lihaksia on mahdollista kasvattaa alhaisella proteiininsaannilla, mutta ei kovin pitkään. Kaloreita syömällä kyllä kasvaa suhteessa kaikki paikat, niin lihas- kuin rasvamassakin. Jos taas haluaa pudottaa painoa ja säilyttää lihasmassaa, niin ilman proteiinia se ei ole kovin optimaalista. Joskus niitä lihaksia ei sairauden takia nimenomaan voi käyttää ja silloin proteiinilisä on hyvinkin paikallaan.

Tässä kelataan asioita muutenkin hyvin ulkonäkökeskeisesti aina kaunistavasta ideologiasta lihaksen rakennukseen. Mihin jäi terveysaspekti metaboliatasolla? Jos proteiinia ei saada tarpeeksi metabolisesti aktiivinen lihasmassa vähenee ja esim. vanhuksilla tämä voi johtaa nopeasti surkastumiin (toki se käyttäminen se ykkösjuttu).

”Jos treenaa enemmän, niin tarvii enemmän proteiinia. Joo, mutta tarvii myös enemmän kaikkea muutakin, hiilihydraatteja ja rasvaa.” 

Yritä nyt päättää että tarvitseeko niitä proteiineja vai ei. Kukaan ei ole missään vaiheessa väittänyt, että pelkästään proteiinia pitäisi lisätä kun aletaan treenata, vaan olet kehittänyt tällaisen päätelmän ihan itse.

Huh. Luulin ettei diipimmäksi voi mennä, mutta ei. Joku terveydenhuoltoalalla työskentelevä (!) kysyy, että on huomannut että nykyään haavanhoitopotilaille ohjataan proteiininlisäystä ruokavalioon, tarkoituksen solujen ja uuden ihon muodostus.

”Tää menee mun mielestä just siihen kategoriaan, että syö hiuksia kasvattaaksesi hiuksia. Syö ravinteita, estä tulehdustilaa koska sut on leikattu niin se on aina tulehdustila sun elimistössä – mä näen paljon tärkempänä sen, että syöt ruokia jotka ovat antiviraalisia ja antibakteerisia jotka laskee sitä tulehdustilaa ja välttelet niitä ruokia jotka ruokkii niitä patogeeneja.” 

Tuota joo. Ensinnäkin tulehdus ei ole oletustila leikkauksen jälkeen. Elimistön reaktio (inflammaatio) ei ole sama asia kuin viruksen tai bakteerin tunkeutuminen elimistöön (infektio) ja pelkkä turvotus ja kuumotus leikkaushaavassa eivät tarkoita vielä tulehdusta. Jos siellä ei ole mitään virusta tai bakteeria, niin ei millään antiviraalisella tai -bakteerisella ruoalla (jos ylipäätään muutenkaan) ole merkitystä. Lisäksi mistä patogeeneista tässä nyt puhutaan? Patogeeneja on tunnistettu ainakin 1400 erilaista, joten sulla on varmaan siellä jokin taulukko että mikä ruoka tappaa vaikkapa E. colin tai jonkun tietyn sienen?

Siitä taas auttaako proteiini leikkauksen jälkeen voidaan olla montaa eri mieltä. Suolistoleikkauksen jälkeen ei välttämättä suoraan, mutta jos nyt katsotaan suoraan siihen haavan paranemiseen, niin tilanne on täysin eri.

Linkistä voidaan lukea, että proteiini on haavan hoidossa eräs tärkeimmistä elementistä. Mainitset itse videollasi kollageenin, mutta proteiinia käytetään mm. kapillaariverisuonten muodostamiseen ja sidekudoksen lisääntymiseen haava-alueella. Lisäksi haava-alueen sulkeutuminen vaatii proteiineja, eli niitä mainitsemiasi rakennuspalikoita, joita ei tosin sinun mielestäsi tarvinnut turhaan. Lisäksi proteiinivaje vaikuttaa suoraan immuunipuolustukseen, koska se vähentää puolustukseen osallistuvien leukosyyttien määrää ja voi näin ollen lisätä tulehdusriskiä. Siinä eivät paljoa sellerimehun ravinteet auta jos puolustus ei ollut kunnossa jo ennen leikkausta.

Mä olen nyt tarkoituksella kärkäs. Olet Minna tervetullut keskustelemaan asiasta, mutta jos aiot kertoa miten en vain ymmärrä tai lähetellä passiivis-aggressiivisia emojisydämiä, niin anna olla. Olet varmasti auttanut paljon ihmisiä, mutta sillä ei ole merkitystä, koska nyt keskustellaan tieteestä ja siitä miten pihalla ihmiselimistön toiminnasta sinä valmentajana olet. Keskustellaan siitä, että ollaan aika lähellä sitä rajaa, että maallikko antaa terveysneuvoja sellaisille ihmisille joiden kuuluisi saavan neuvoja vain rekisteröidyiltä terveysalan henkilöiltä.

Jos sinulla on julkinen ja kaupallinen palvelu, niin sen tulee kestää julkista kritiikkiä. Minua ärsyttää henkilökohtaisesti, kun porukka vetoaa tieteeseen ihan miten sattuu ja yrittää väärin tulkitun tieteen varjolla perustella omia tekemisiään. On eri asia jeesata ihmisiä, eikä kaupallisissa palveluissa mitään vikaa ole. Jos ihmisten terveyteen liittyviä palveluita kuitenkin markkinoidaan kyseenalaisin perustein ja annetaan hyvin kyseenalaisia neuvoja, jopa väärää ja vaarallista tietoa sairauksien synnystä ja parantamisesta, niin sitten siihen tulee puuttua.