Ihminen aiheuttaa syöpää

Viime päivinä on taas kaikkivoipaan Internetiin ilmaantunut kasapäin näennäistieteellisiä artikkeleita, joissa pelotellaan ihmisiä sairastumaan syöpään.

Esimerkiksi Safkatutka lallatti artikelissaan, että joistain viineistä on löydetty glyfosaattia. Glyfosaatti on torjunta-aine joka todennäköisesti aiheuttaa syöpää. Tässä kuitenkin unohdetaan sellainen oleellinen asia, että niissä kaikissa muissa viineissä joissa ei ole glyfosaattia, on etanolia paljon suurempia määriä, ja etanolihan aiheuttaa todistetusti syöpää.

Eli muistetaan kertoa yksi varmasti raflaava asia, mutta jätetään kertomatta – tai ei vain osata – niitä seikkoja joilla on ihan oikeasti merkitystä.

”Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 11,2 litraa 100-prosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2014.” 

Yllä olevalla lainauksella on oikeasti merkitystä. Jos me vedämme yli 10 litraa puhdasta viinaa per kansalainen joka vuosi, niin muutamalla glyfosaatin miljoonasosalla ei ole hevonkikkareen merkitystä. Paitsi tietysti aiheuttamaan lisää stressiä ja huolta, mikä itsessään on jo taas sairauksia aiheuttava seikka.

Syöpää aiheuttavia ainesosia, eli karsinogeenejä löytyy lähes joka paikasta kun aletaan tarpeeksi tarkastelemaan. Pitoisuuksilla ei ole väliä, sillä jos kerta trendikkäitä myrkkyjä hakemalla haetaan joka ikisestä herneestä, niin haetaan sitten myös niissä esiintyviä luonnollisia toksiineja.

Suomalaista ruisleipää ei voi enää artikkeleiden mukaan syödä jo mainittujen glyfosaattien takia. Mutta parsakaalia voi. Ei sillä väliä, että se sisältää luonnostaan asetaldehydiä joka aiheuttaa syöpää. Asetaldehydiä löytyy muuten myös esimerkiksi omenoista, sipulista, appelsiineista, mansikoista, sienistä, päärynöistä, ananaksista ja sitruunoista.

Ja siis ihan luonnollisesti. Ilman että paha Big Foodin setä on niitä sinne omin kätösin ripotellut.

Parsakaali sisältää muuten myös etanolia. Eli siitä löytyy kaksi varmasti syöpää aiheuttavaa ainesosaa. Selleri, palsternakka ja persilja sisältävät luontaisesti furanokumariineja, jotka ovat kasveissa esiintyviä luontaisia myrkkyjä (Food Chemical Safety: Contaminants by David Watson). Mutta ei se kato haittaa kun ne huuhdotaan omatunnon kanssa alas rasvakahvilla ja vihreällä teellä.

Paitsi että.

Aflatoksiineja, homesienten tuottamia haitallisia mykotoksiineja, jotka on yhdistetty maksasyöpään, löytyy monista luonnollisista ruoka-aineista, kuten esimerkiksi kaikkien terveyskekkuleiden ylistämästä vihreästä teestä.

Ohmigud.

Otetaan vielä nitraatit, joita löytyy luontaisesti esim. punajuuresta, lehtisalaatista ja kaalista. Näitähän käytetään terveysruokana parantamaan suorituskykyä ja alentamaan verenpainetta. Mutta muistetaanko kertoa, että nitraatit saattavat muuttua elimistössä ihan luonnollisesti nitrosoamiineiksi, eli yhdisteiksi joita löytyy muun muassa tuholaismyrkyistä ja tupakasta, ja jotka ovat – arvaatkin jo varmaan – karsinogeenisiä.

Ja hei, jos ostat uuden auton, niin sekin aiheuttaa syöpää, koska muoviosista irtoaa vinyylikloridia joka on niin ikään karsinogeeni. Eli voit juoda sormi ojossa glyfosaatitonta viiniäsi ja syödä trendiparsaasi leikkien terveysmarttyyria, mutta kun istut uuteen Audiisi niin altistut ihan samalla tavalla karsinogeeneille kuin monet muutkin.

Onko osa linkkaamistani aineista todettu karsinogeeniseksi ainakin eläimille, mutta ihmisten kohdalla asiasta ei olla varmoja? Kyllä. Onko monessa ruoassa pitoisuus niin pieni, että sillä ei ole merkitystä? Kyllä. Mutta sama pätee moniin ei-luonnollisiin ainesosiinkin. Niistä löytyy vain eläinkokeita tai sitten pitoisuudet ovat niin minimaaliset, että niillä ei ole minkään valtakunnan merkitystä.

Tekopyhää, eh?

Näin ollen, Safkatutkan ja monen nettigurun suu vaahdossa jakamat uutiset ruokien x ja y sisältämistä karsinogeeneistä ja toksiineista ovat vain tarkoituksenhakuista kirsikanpoimintaa, klikkausten kalastelua ja puolueellista kakkaa. Puhdasta pelottelua vailla tarkoitusta kertoa mitään järkevää, mutta saada siinä sivussa myytyä kirjoja ja ties mitä tuotteita.

Jos kerta ”uutisoidaan” jotain, niin kerrotaan sitten koko totuus, eikä valehdella kansalle päin naamaa. Voit toki saada syövän ruoasta, mutta nykyuutisoinnilla saat sen todennäköisemmin Internetistä.

Huokaisisin, mutta sekin aiheuttaa luultavasti syöpää.